21 Kasım 2009 Cumartesi

Sarmalar ve Dolmalar

Zeytinyağlı Yaprak Sarması ve Kuru Patlıcan Dolması 
Zeytinyağlı yemeklerin baş tacı olan sarma ve dolmalarımız,ziyafet sofralarımızın lezzet durağıdır.

Malzemeler:


1/2 kg salamura yaprak,20 adet kuru patlıcan,3 su bardağı pirinç,3 adet orta boy soğan,5-6 adet taze soğan,4-5 diş sarımsak,1 yemek kaşığı domates salçası,1 çay kaşığı karabiber,1 tatlı kaşığı kuru nane,yarım demet maydonoz,yarım demet dereotu,1 su bardağı zeytinyağı,1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Kuru patlıcanları yıkayıp,kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Salamura yaprakları kaynar suya daldırıp çıkarın.

Soğanları,maydanozu,dereotunu,sarımsakları ince ince kıyın.

Pirinçleri ayıklayıp,yıkayın.

Zeytinyağını bir tencereye koyup ocağın altını yakın.Soğan ve sarımsakları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun,salçayı ekleyin.Pirinçleri tencereye ekleyip iyice karışmasını sağlayıp,biraz kavurun.
Karabiberi,tuzu ve naneyi ekleyin.



1 çay bardağı soğuk su ilave edip suyunu çekmesini bekleyin.Maydanoz ve dereotunu ocağın altını söndürdükten sonra ekleyin.

Haşlanmış kuru patlıcanları hazırladığımız iç malzemesi ile doldurup tencerenin dibine dizin.İç malzeme ile yaprakları da sarıp tencereye dizin.Üstünü basar şekilde su ekleyip,hafif ateşte pişirin.Soğuduktan sonra arzuya göre yoğurtla servis yapın.

Afiyet olsun.

Yazın taze yapraktan sarma yaptığım zaman sarmaların üstüne 5-6 adet erik koyarak pişiriyorum.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder