14 Kasım 2009 Cumartesi

Kulak Çorbası

Anneannemin anısına





Anadolu'nun yemek kültürü arasında ev makarnasının(Erişte) ayrı bir yeri vardır.Komşular toplanır,hamur yoğurulur,yufkalar açılır.Nemli yufkalar erişte halini alacak şekilde kesilir.Kesilen erişteler sofra bezlerine yayılıp kuruması beklenir.Kuruduktan sonra kavanozlara yada bez keselere doldurularak kış için saklanır.Bu erişteler kesilirken yufkaların köşeleri kalır.Kulak çorbası bu köşelerden yapılır.Erişte kesmeye gelen komşulara ikram edilir.


Malzemeler:

1 büyük kase erişte köşesi,250 gr yağsız dana kıyması,1 su bardağı haşlanmış nohut,1 çay bardağı çiğ köftelik bulgur,1 yumurta,3 diş sarımsak,2 yemek kaşığı tereyağı,250 gr yoğurt,2 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı kuru nane,5 su bardağı et suyu veya kemik suyu.

Yapılışı:

Nohut akşamdan ıslatılıp,sabah haşlanır.Kıyma tuz,bulgur,karabiber ile birlikte yoğurulur.Nohuttan biraz büyük köfteler yapılır.Köfteler kızgın sıvı yağda kızartılır.Bu arada et suyu tencereye konulup,kaynatılır.Kaynayan et suyuna erişte köşeleri atılır.Erişteler pişince,haşlanmış nohut ve köfteler eklenir.Bir kasede yoğurt ,dövülmüş sarımsak ve yumurta çırpılır.Tenceredeki karışımdan bir kepçe alarak kaseye yavaş yavaş eklenir.Kasedeki karışım tencereye yavaş yavaş dökülerek hızla karıştırılır.Çorba servis yapılırken kızdırılmış tereyağı ve kuru nane ile süslenir.

NOT:Bu çorba makarna kestikten sonra kalan parçalardan yapıldığı gibi,erişteden ve hazır erişteden de yapılabilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder