8 Kasım 2009 Pazar

Kırlı Kızartması








Denizli'nin ilçesi Sarayköy'den itibaren İzmir'e kadar olan bölgeye Kırlı derler.Tarlada çalışan çiftçiler mevcut sebzelerden bu yemeği yaparlar. Bu nedenle bu yemeğin adına Kırlı Kızartması derler..

Afiyet olsun.


Tarif 1:

Malzemeler:

4-5 adet Kemer Patlıcan,5-6 adet domates,5-6 adet Çarliston Biber,3-4 orta boy soğan,7-8 diş sarımsak,1 tatlı kaşığı toz biber,1 çay bardağı zeytinyağı,2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Tencerenin dibine 3 adet domates kabukları soyulup küçük küçük doğranır.Sırayla 2 patlıcan uzunlamasına bölünüp yarım parmak büyüklüğünde doğranır. 2 biber çekirdekleri çıkarılarak salataya doğradığımız biçimde doğranır.Aralara soğanlar doğranıp,sarımsaklar diş halinde sıralanır.Tekrar geriye kalan patlıcanlar aynı biçimde doğranır.Aralara biber,soğan ,sarımsak serpiştirilir.En üstüne geriye kalan domatesler doğranır.Kırmızı biber,tuz ve zeytinyağı ilave edilir.Hafif ateşte patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Sıcak serviste yapılabilir.Soğuyunca sarımsaklı yoğurtlada servis yapılabilir.






Tarif 2:


Malzemeler:


1 kg seçilmiş ince patlıcan, 6-7 tane yeşil sivri biber,4-5 adet domates, 1 demet taze soğan veya kuru soğan, sarımsak, bir çay bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı, maydonoz, tuz, yarım kg taze yoğurt.

Yapılışı:

Patlıcanların kabuğu aralıklı olarak boyuna soyulduktan sonra sapı koparılmadan, uzunlamasına dörde dilinir. Tuzlu suda 30 dakika bırakılarak acısı çıkartılır ve sonrada tavada kızartılır. Sonra soğan, biber, domates,sarımsak aynı tavada kızartılır. Hepsi birlikte daha önceden kızartılmış olan patlıcanın üzerine yayılır. Yarım su bardağı ile pişirilir. Üzerine maydanoz doğranıp tuz serpilir. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre yoğurtlu olarak da servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder